Astrologia wyjaśnia, dlaczego Strzelec zawsze ma sprawną sylwetkę i dlaczego Waga ma kształt bogini Afrodyty.
Twój apetyt zodiaku może utrudnić ci zdrowe odżywianie.
Dowiedz się, jak to zmienić lub pozostać wiernym swoim kulinarnym przekonaniom!
Baran
Jedzenie traktujesz w praktyczny sposób. Gdy wchodzisz do sklepu, kupujesz przekąski, które można zjeść bez przygotowania.
Lubisz szybkie potrawy z mikrofalówki oraz dania do wzięcia na wynos. Nie chcesz tracić czasu na gotowanie, zawsze masz ważniejsze rzeczy do zrobienia.
Kiedy już spędzasz wolne chwile w kuchni, przyrządzasz posiłki w dużych ilościach, aby jeść je przez kolejne dni.
Twoim paliwem jest brązowy ryż, makarony, fasola oraz wszelkie warzywa kapustne. Na swoje zdrowe przekąski wybierz suszone morele i rzodkiewki.
W swojej kuchni zawsze masz: paczkę chipsów lub zupkę chińską, bo nie musisz się natrudzić, żeby je zjeść.
Byk
Zodiakalne Byki lubią sobie dogadzać. Na swój talerz kładą wykwintne jedzenie, które ma być ucztą dla wszystkich zmysłów.
Delektują się smakiem i nie znoszą pośpiechu, toteż każdy posiłek zamieniają w ceremonię. Sama wiesz, że potrafisz utknąć przy stole oraz ucztować przez długie godziny. Nie umiesz obejść się bez sera, awokado, majonezu, mleka kokosowego i, rzecz jasna, wina. Dla ciebie nie istnieje dieta idealna. Wolisz jeść zgodnie ze swoją intuicją.
W swojej kuchni zawsze masz: pizzę. Świeżą lub z zamrażarki. Nie ograniczasz się do małych przekąsek i jak już zjadasz pizzę, to w całości.
Bliźnięta
Bliźnięta uwielbiają ucztować w szerszym gronie. Spotkanie towarzyskie przy kolacji to twój wymarzony scenariusz.
W takich sytuacjach buzia nigdy ci się nie zamyka, dlatego od dań głównych wolisz przekąski.
Przejadanie się do syta nie jest twoim celem. Gdy spędzasz czas samotnie, lubisz otoczyć się jedzeniem, które daje ci poczucie komfortu.
Zupy, spring rollsy, dania z zielonym groszkiem, świeże sałaty i ogórki te opcje zawsze są w twoim menu. Dochodzi do nich lampka wina, koniecznie w powiększonym kieliszku.
W swojej kuchni zawsze masz: popcorn. Wierzysz, że to niskokaloryczna przekąska, która nigdy się nie znudzi.
Rak
Wrażliwe Raki zawsze mają problemy z żołądkiem, więc kontrolują to, co trafia na ich talerz.
Twoja kuchnia jest zaopatrzona w żywność “przyjazną dla brzucha”. Jedzenie traktujesz emocjonalne, toteż lubisz otoczyć się tak zwanym comfort foodem.
Gdy jest ci źle, po prostu otwierasz lodówkę. Zawsze trzymasz w niej nagrodę pocieszenia.
Według astrologii w twojej diecie powinna zapanować równowaga pomiędzy zdrowymi tłuszczami, chudymi białkami oraz naturalnymi cukrami.
Posiłki bazujące na brązowym ryżu, kaszy jaglanej, pomidorach, burakach czy mleczku kokosowym dobrze wpływają na twój organizm.
W swojej kuchni zawsze masz: resztki domowego posiłku. Wkładasz dużo serca w gotowanie i nie pozwolisz, by cokolwiek się zmarnowało.
Lew
Znasz tę osobę, która zawsze pędzi do bufetu z przekąskami i ma “foodgazm” za każdym razem, kiedy je?
Z pewnością jest nią zodiakalny Lew.
Tak, każdy zna twoje mlaskanie i dźwięki zachwytu nad wszystkim, co trafia na twój talerz.Jedzenie zawsze poprawia ci humor. Lubisz planować swoje posiłki oraz chętnie spędzasz czas wolny w kuchni.
Włącz do swojej diety świeże sałatki, arbuza, melona lub pestki dyni.
Te składniki zdrowo zaspokoją twój apetyt. Sięgaj po nie częściej niż przekąski z białej mąki.
W swojej kuchni zawsze masz: lody. Lubisz jeść je prosto z kubełka i częstować nimi swoich przyjaciół.
Panna
Jako znak zodiaku lubiący kontrolę, masz swój jedzeniowy reżim. Ściśle przestrzegasz diety i jesz według harmonogramu.
Stawiasz na bardzo wartościowe dania, które poprawiają wydolność ciała oraz korzystnie wpływają na mózg.
Lubisz zdrowe przekąski w postaci orzechów czy suszonych owoców, a swój dzień często zaczynasz od owsianki.
Twoja kuchnia jest wypełniona świeżymi produktami. Na listę zakupów zawsze wpisujesz zielone warzywa liściaste, pomidory, owoce morza oraz przekąski zbożowe bez cukru. Jesz zdrowo, ale kiedy “chcesz sobie pozwolić” sięgasz po czekoladę, ulubiony sernik lub bardzo słodkie owoce.
W swojej kuchni zawsze masz: awokado. Nigdy nie odmawiasz sobie przekąsek na bazie tego składnika.
Waga
Do kwestii jedzenia podchodzisz jak do sztuki. Masz wielki apetyt, przez co zdarza ci się podjadać coś z talerzy twoich znajomych. Jesteś otwarta na eksperymenty kulinarne i lubisz próbować nowych rzeczy.
Nie znasz umiaru, toteż masz skłonności do przejadania się. Zawsze szybko opróżniasz swój talerz, by natychmiast sięgnąć po dokładkę.
Jeśli chcesz wyglądać zdrowo, popracuj nad tą kwestią i wyznaczaj sobie odpowiednie porcje. Upewnij się, że twój posiłek składa się z białka, zdrowych tłuszczów, świeżych warzyw oraz małej ilości węglowodanów.
Na przekąskę wybierz jabłka lub orzechy. Włącz do swojej diety chude ryby czy świeże zioła jak pietruszka, bazylia i koper włoski.
W swojej kuchni zawsze masz: ciasteczka. Nie potrafisz się oprzeć tej słodkiej przekąsce.
Skorpion
Dla Skorpionów jedzenie jest czymś więcej niż koniecznością. Każdy posiłek to wielkie wydarzenie, które pobudza nie tylko zmysł smaku.
Lubisz jeść to, na co masz ochotę, w nieograniczonych ilościach i o każdej porze dnia. Szczególnie kiedy dopada cię stres.
Bardzo doceniasz produkty spożywcze o bogatych walorach smakowych. Dania z czekoladą, dynią, grzybami czy owocami morza szybko sprawiają, że prosisz o dokładkę.
Zawsze masz ochotę na dobrą zupę. Nic nie daje ci takiego poczucia komfortu jak miska aromatycznego ramenu. Klasyczny rosół też świetnie sprawdza się w tej roli.
W swojej kuchni zawsze masz: puszki z jedzeniem i kartony z zupą. Tak zaopatrujesz się na “czarną godzinę”.
Strzelec
Strzelce to najczęściej wegetarianie. Lubisz, kiedy twoje jedzenie jest sezonowe, świeże i pochodzi prosto od Matki Natury. Jesteś wybredna, toteż jesz tylko te produkty, które spełniają twoje “normy żywności”.
Zawsze czytasz etykiety. Robisz zakupy w eko sklepach lub bezpośrednio u rolników.
Wyznajesz zasadę “jestem tym, co jem”. Zdrowa dieta to twoja codzienność, nie musisz zmuszać się do dobrych nawyków.
Aby na długo cieszyć się zdrowiem, nie zapominaj o suplementach. Jeśli jesteś na diecie roślinnej, włącz do swojego menu olej lniany, będący źródłem cennych kwasów tłuszczowych.
Niech suszone śliwki oraz daktyle staną się twoim zamiennikiem dla słodyczy.
W swojej kuchni zawsze masz: pikantny sos. Podkręcasz nim smak swoich posiłków.
Koziorożec
Koziorożce są bardzo przywiązane do swojej rutyny żywieniowej. Jego upodobania kulinarne pozostają niezmienne od wielu lat. Przyznaj się, że często jesz dokładnie to, co jadłeś w liceum.
Dobrze wiesz, co lubisz, a czego nie, więc unikasz fanatyków i eksperymentów. Kiedy jesz poza domem, idziesz do tych samych miejsc.
W ten sposób unikniesz rozczarowania. Nigdy nie pogardzisz potrawami przygotowanymi przez mamę lub babcię.
W kuchni zawsze masz deskę serów i butelkę wina. Masz też spiżarnię w stylu babci.
Wodnik
Twój talerz często wygląda jak tęcza. Lubisz jeść zdrowo i przechowywać produkty koneserów w szafkach kuchennych. Rzadki sos japoński, grzyby mung, adaptogeny… Jesteś uzbrojony we wszystkie trudne do znalezienia składniki w zwykłym sklepie spożywczym.
Nic dziwnego, bo ich potrawy wcale nie są normalne. Lubisz wiedzieć, co trafia do Twojego żołądka.
Następnym razem, gdy pójdziesz na zakupy, poszukaj tofu, świeżych warzyw i mnóstwa ziół. Przysmaki takie jak brukselka i pietruszka będą dla ciebie dobre.
Zawsze masz hummus w kuchni. To idealna przekąska bogata w białko dla Ciebie.
Ryby
Ryby, jak sama nazwa wskazuje, cenią ryby i skorupiaki. Uwielbiasz dania kuchni śródziemnomorskiej. Jedz tylko dobrze podane posiłki.
Twoje jedzenie powinno być słone lub poskręcane ostrymi przyprawami. Czerp inspiracje kulinarne z całego świata. Uwielbiasz, gdy impreza zabiera Cię w podróż gdzieś daleko.
Nie boisz się eksperymentować z ziołami, aby przenieść swoje jedzenie na wyższy poziom. Urodziłeś się z wyśmienitym gustem. Obiad z lampką wina to dla Ciebie norma.
Zawsze masz w kuchni: kaszę mannę i produkty, które jadłeś jako dziecko.